Kungliga skulpturgallerier

Välkommen till en kväll om de kungliga slottens skulpturmuseer: Gustav III:s antikmuseum, Museum de Vries och Orangerimuseet i Ulriksdal. Hör om deras unika egenskaper och uppkomst.

På de kungliga slotten finns flera museer som är särskilt ägnade skulpturkonsten. Vissa miljöer har ursprungligen avsetts för ändamålet, som Gustav III:s antikmuseum. Andra har senare omvandlats till skulpturmuseer, som Museum de Vries inhyst i Dragonstallet i Drottningholm eller Orangerimuseet i Ulriksdal . I detta föredrag berättas om museernas uppkomst och särskilda egenskaper. Rummen uppvisar unika förutsättningar avseende ljus, rymd, och även grönska, vilket har stor betydelse för upplevelsen av skulpturerna, då som nu.

Kvällens föredrag hålls av Linda Hinners, intendent på Nationalmuseum i Stockholm. Hennes ansvarsområde är skulptursamlingen som innehåller svensk och europeisk skulptur från antiken till tidigt 1900-tal. Flera av hennes projekt ligger bakom utställningar på Nationalmuseum som till exempel Härligt att vara skulptör! (2022) om svenska kvinnliga skulptörer och en utställning om Auguste Rodin och Norden (2015).

Biljetter

Webbiljett via biljettlänken. Biljetter kan även köpas i Kungliga slottets biljettkassa.

Tillgänglighet

Föredraget äger rum i Karl XV-salen på Kungliga slottet i Stockholm. Salen är tillgänglig för rullstolsburna.

Toppbilden: Orangerimuseet i Ulriksdal. Foto: Lisa Raihle Rehbäck

Kvällens föredragshållare Linda Hinners. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum