Silvia drottning kunglig historia Kungliga slottet drottningar drottningarna

Klicka för att se bilden i sin helhet

Drottning Silvia 1943–

Silvia Renate, Sveriges Drottning, föddes i Heidelberg den 23 december 1943. Hennes föräldrar var framlidne direktör Walther Sommerlath och hans likaså framlidna brasilianska hustru Alice Sommerlath.

Silvia Sommerlath och Kungen träffade varandra under de Olympiska Spelen i München 1972. De förlovade sig på Kungliga slottet i Stockholm den 12 mars 1976. Vigseln ägde rum den 19 juni samma år i Storkyrkan.

På Drottning Silvias initiativ har Silviahemmet byggts upp på Drottningholm. Stiftelsen Silviahemmet finns för att främja vetenskaplig forskning och bereder undervisning, utbildning och vård inom demensområdet.

Drottningen arbetar även aktivt för handikappade. Hon är ordförande i Kungaparets Bröllopsfond, som stöder forskning kring sport och idrott för handikappad ungdom. Hon är också ordförande i Drottning Silvias Jubileumsfond för forskning om barn och funktionshinder.

Hon har även grundat den egna stiftelsen World Childhood Foundation som verkar för förbättrade villkor för barn runt om i världen.

Porträtt av Nelson Shanks, 1990–91, olja på duk. Foto: Kungligaslotten.se

SVERIGES DROTTNINGAR
Drottning: Silvia
Regeringstid: 1976–
Kung: Carl XVI Gustaf
Ätt: Bernadotteska ätten

upptäck mer